FAQ vanlige spørsmål - Kontaktlinser

Her har vi samlet de vanligste spørsmålene om kontaktlinser.

Spørsmål

Linser og Bruk

Linsepass og Tips

Svar

Hvorfor skal jeg bestille fra Favoptic?

* Lave priser
* Rask levering til deg
* Enkelt og trygt
* Ingen vanskeligheter med brilleseddelen

Opp

Får jeg det samme produktet hos Favoptic som hos optikeren?

Naturligvis. Favoptic kjøper inn linseproduktene fra samme leverandører som optikerne gjør, og du får alltid originallinser i originalemballasje.

Opp

Linser og Bruk

Hva er basiskurve/ BC/ radius?

Det er målene på linsenes krumning. Det er viktig at du har et mål som passer akkurat på øynene dine. Ellers kan det skje en av to ting: Linsen får enten en tendens til å falle ut, eller suge seg for fast til øyeeplet. Basiskurven finner du på dine gamle linsepakker eller på seddelen fra optikeren.

Opp

Hva er diameter / DIA?

Det er målet for linsens størrelse. Diameteren finner du på dine gamle linsepakker eller på seddelen fra optikeren.

Opp

Hva er sylinder, respektivt akse?

Sylinder står for den målbare astigmatismen (brytningsfeilen). Aksemålet viser i hvilket punkt brytningsfeilen måles. Disse verdiene finner du på dine gamle linsepakker eller på seddelen fra optikeren.

Opp

Hva er toriske linser / toric?

Det er en linsetype som korrigerer en viss type brytningsfeil som kalles astigmatisme.

Opp

Hvilke linseopplysninger/parametre trenger jeg for å kunne bestille?

Opplysningene du trenger å vite er linsenes styrke, basiskurve, diameter, eventuelle brytningsfeil (sylinder- og akseverdier) og hvilket linsemerke du har brukt tidligere.

Opp

Hvor finner jeg de parametrene jeg trenger for å bestille linsene?

Dem finner du på linseseddelen fra optikeren og på linsepakkene dine. Opplysningene som er gitt, er styrke, basiskurve, diameter, produsent og linsetype. Har du noen spørsmål om linseopplysningene dine, så kontakt gjerne vår kundestøtte.

Opp

Hva er astigmatisme?

Astigmatisme er en synsfeil som oftest forårsakes av en ujevn hornhinne. Ujevnheten fører til at øyet har ulik brytning i ulike retninger. Astigmatisme kan korrigeres ved hjelp av toriske linser.

Opp

Hva er Døgnet Rundt-linser?

Det er linser du ikke behøver å ta ut når du sover. Døgnet Rundt-linser kalles også for oksygenåpne linser. De slipper gjennom betydelig mer oksygen enn vanlige linser, og forsyner derfor øynene med det oksygenet de behøver.

Opp

Er Eye-Q, Bioflex og Optimedics 55 samme linse som Biomedics 55?

Ja, Eye-Q, Bioflex og Optimedics 55 er helt identiske med Biomedics 55, som er originalnavnet. Grunnen til at de har ulike navn, er at flere optikerkjeder velger å bytte navn og emballasje for å kunne selge egne varemerker. På Favoptic kjøper du linsen som Biomedics 55.

Opp

Hvorfor selges en linse under mange ulike navn?

Grunnen til at en linse selges under mange ulike navn, er at flere optikerkjeder velger å bytte navn og emballasje for å kunne selge egne varemerker. Det typiske er at man gjør store anstrengelser for å hindre at kundene får greie på at linsen er identisk med andre linser. Trass i at en linse selges under ulike navn, er det identiske linser i pakkene. Kontakt gjerne vår kundestøtte dersom det er noe du lurer på eller du trenger hjelp for å finne nettopp ditt linsemerke.

Opp

Er Acuvue en måneds- eller ukelinse?

Acuvue, Acuvue 2 og Acuvue Advance kan brukes som månedslinser, så vel som en toukerslinse. Fordi det er veldig individuelt hvordan man bruker Acuvue, kan du spørre den optikeren som har tilpasset linsen hvordan den skal brukes. Noen mennesker får fort eggehvitebelegg på linsene sine. De må bytte dem ofte, mens andre kan gå med samme linse over litt lengre tid.

Opp

Må jeg sende inn en linseseddel fra optikeren for å få handle hos Favoptic?

Nei, det trenger du ikke.

Opp

Jeg har brilleverdiene mine, kan jeg bruke dem?

Nei, styrkene på brillene dine representerer ikke de styrkene du skal ha i linsene. Det er derfor det er nødvendig å finne ut hvilken styrke linsene dine skal ha. Har du dessuten ikke brukt linser før, må du gjøre det hos en optiker.

Opp

Jeg vil bytte merke, hvilken linse skal jeg velge?

Normalt bør du prøve ut en ny linse hos en optiker eller hos en øyelege. Det er spesielt viktig dersom det dreier seg om hardere linser eller halvårslinser. Du må ha en linse som passer godt for øyet. Når det gjelder bytte mellom ulike endagslinser og andre linser av tynnere materiale, er dette ikke lenger så viktig.

Opp

Jeg har ikke brukt linser før, hva skal jeg gjøre?

Du skal kontakte en kontaktlinseoptiker eller øyelege og prøve linser. Når det siden er tid for å bestille allerede utprøvde linser, kan du med fordel bestille fra Favoptic.

Opp

Linsepass og Tips

Linsene virker ubehagelige, hva skal jeg gjøre?

Du skal ikke bruke linsene om de ikke sitter riktig på eller om øynene kjennes irriterte ut. Da skal du sjekke at linsene du bruker stemmer med linseopplysningene dine. Skulle du oppdage at vi har sendt deg feil linser, så kontakt vår kundestøtte så løser vi problemet. Fortsetter problemene bør du oppsøke optiker eller øyelege.

Opp

Skal jeg fortsette å bruke linsene når jeg er syk?

Du skal ikke bruke linsene dine ved forkjølelse, influensa eller lignende. Grunnen er at øynene lett kan få en infeksjon. Du skal heller ikke bruke linsene om øyet blir rødt eller irritert.

Opp

Hvordan vedlikeholder jeg linsene mine?

Det er veldig viktig at du rengjør linsene dine (ikke engangslinsene) med en linsevæske hver dag. Bruk aldri spytt, vann fra kranen eller annen væske. Glem ikke at du alltid skal ha vasket og tørket hendene innen du tar på linsene. Linseetuiet skal skylles daglig med saltoppløsning, eller med ubrukt linsevæske. Siden skal det lufttørke. Linseetuiet skal også byttes jevnlig, omtrent hver måned. Du skal alltid bytte ut linsene i tide, og ikke bruke "gamle" linser!

Opp

Er momsen med i prisen?

Ja, alle priser hos Favoptic er inklusive moms.

Opp

Hvordan betaler jeg?

Betalingen skjer mot faktura. Fakturaen følger med i linsepakken du får sendt hjem til deg. Deretter har du ti dager på deg til å betale.

Opp

Hvordan sendes linsene og hva koster forsendelsen?

Linsene sendes direkte hjem til postkassen din. Bare en enhetsporto på 48 norske kroner kommer i tillegg. I noen tilfeller kan Favoptic uten ekstra kostnad sende linsene i postoppkrav. Du betaler altså linsene ved henting på postkontoret. Det kan for eksempel gjelde bestillinger på høyere beløp, eller visse fargede linser.

Opp

Hvor fort får jeg linsene mine?

I øyeblikket kan vi levere over 95 prosent av alle linser direkte fra lageret vårt. Det betyr at linsene kommer i posten etter to-tre arbeidsdager. Kommer ikke pakken ned i postkassen din, sender Posten ut et varsel om henting. Da kan det gå en ekstra dag. Andre linser pleier å gå fra lageret vårt innen sju til ti dager. Det kan ta noe lengre tid med spesiallinser og spesielt uvanlige styrker.

Opp

Har jeg retur- og bytterett?

Ja. Du har full returrett innen 14 dager, og bytterett innen 30 dager fra du har mottatt varen. Det gjelder under forutsetning av at emballasjen ikke er brutt, og at den er uskadet. Kontakt vår kundestøtte for mer informasjon.

Opp

Hva gjør jeg om synet mitt endrer seg etter at jeg har bestilt linsene?

Uåpnede og uskadde linsepakker byttes innen 30 dager etter at du har mottatt varen. Uåpnede pakker byttes ikke.

Opp

Hva gjør jeg om det er noe galt med linsene når jeg får dem?

Skyldes problemet fabrikasjonsfeil, erstatter vi dem. Returner dem til oss, så sender vi en ny pakke. Ring vår kundestötte for å få adressen.

Opp

Hva gjør jeg om linsene blir ødelagt under rensing eller lignende?

Linser som går i stykker ved daglig bruk og håndtering erstattes ikke. Vi får ingen erstatningslinser fra fabrikkene - dessverre.

Opp